Verdieping aan de hand van bronnenonderzoek. Ga op zoek naar diverse bronnen (zowel in beeld, geluid als tekstueel) die op verschillende manieren iets te vertellen hebben over (de context van) jullie filmfragment.
hoe kleedde men zich in die tijd?
‘In 1946 begon het silhouet definitieve veranderingen te tonen: de schouders waren nog opgevuld, maar begonnen al te zakken en weldra werden natuurlijke schouders populair. De meningen waren verdeeld. Moesten vrouwen nu kiezen voor een radicaal andere mode van wijde en langere rokken, of met hun nieuw verkregen vrijheid doorgaan met het dragen van functionele kleding. https://berdiene.wordpress.com/2012/04/17/mode-in-de-jaren-40/
Hoe was de politieke situatie?
De invloed van de oorlog die in 1945 eindigde had nog steeds een machts deel.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_1946
Wat gebeurde er nog meer in dat jaar/ die dag in Nederland/ in de wereld?
De oorlog in Nederlands-indië van 1945 tot 1947.
https://nos.nl/video/205505-het-jaaroverzicht-van-1964.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Indonesische_Onafhankelijkheidsoorlog
https://www.nlveteraneninstituut.nl/missie/nederlands-indie/#:~:text=Nederlands %2DIndi%C3%AB%201945%2D1947,de%20loop%20van%201946%20overnamen.
Hoe was de media in de tijd van jullie fragment georganiseerd?
https://nl.wikipedia.org/wiki/1946
Waar zag men deze fragmenten?
Er waren bioscoopjournalen, waar men het nieuws kon bekijken.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wederopbouw
Wat zijn de parallellen met actuele gebeurtenissen? Wat zijn de verschillen?
Er was een andere overstroming vrijwel op hetzelfde moment (een paar dagen verschil) op een locatie ergens anders in Nederland.
https://www.ems-eems.de/nl/richtlijn-overstromingrisicos/historische-overstromingen/
Hoe reageerde men toen op de getoonde gebeurtenissen?
‘Om het tij te keren gingen de Almelose burgers massaal helpen met het verstevigen van de dijken langs het kanaal Almelo-Nordhorn en het Twente Rijnkanaal. Zij werden hierbij door het Nederlandse leger geholpen. Op humanitair gebied schoot het Rode Kruis met voedselpakketten te hulp. Ter evacuatie kwamen er op 13 februari zelfs punters uit Giethoorn in Almelo aan. Ook zorgde het Rode Kruis voor de distributie van talloze hulpgoederen. Na een paar dagen ontstond er een tekort aan brandstof en voedsel. Het Nederlandse leger liet tankauto’s met stookolie en benzine aanrukken. In Enschede ondernamen de bakkers het initiatief voor het leveren van brood aan de Almelose bevolking.’ Men hielp elkaar en schoot te hulp na de overstroming.
http://vrogger.jouwweb.nl/overstroming-1946
Zouden we dat nu anders doen?
Tegenwoordig helpen boeren (en burgers) elkaar nog steeds bij bijvoorbeeld noodweer.
Stel een voorlopige onderzoeksvraag bij het fragment.
Hoe kunnen we een leerzame en verhalende animatie maken, met een juiste balans tussen anekdotes en feiten met betrekking tot de situaties uit het verleden en het heden, voor de doelgroep van het watersnoodmuseum?