DOSSIEROPDRACHT 6A

Semiotische analyse volgens Peirce & lezen Semiotics (p. 79-85). Kies een actueel beeld dat je aan een semiotische analyse onderwerpt. Maak hiervoor gebruik van de schema’s in de Powerpoint over semiotiek. Schrijf een analyse van het door jou gekozen voorbeeld volgens de driehoek van Peirce. Welke tekens herken je in het beeld en hoe werken deze? Bij welke tekens is er sprake van een 1st, 2nd, 3rd? Is het een eerste driehoek of ben je al een stap verder? Beschrijf ook of er sprake is van icoon, index of symbool.

1. Iconisch

Dit zie je meteen.
Producten in een schap. Een persoon met een lange jas. Een winkelkarretje en een supermarkt waarin zich dit beeld afspeelt.

2. Idexicaal

Dit is indirect.
De dieren op de verpakking omdat ze kinderen zouden moeten amuseren maar het heeft verder niks te maken met het product zelf.

Symbolisch

Associaties en er verder over na denken.
Als ik dit beeld zie denk ik meteen aan het plastic probleem. Grote producten geven niet om de planeet wat wil zeggen dat ze maar blijven maken maken maken… Niet recyclen wat alles weer in het milieu terecht brengt. Hier speelt natuurlijk ook de blik en de opvattingen van de kijker een rol.

Totaal Beeld

Het beeld als geheel zonder context van het artikel is een vrouw die aan het winkelen is met een leeg karretje. Zou dit symbool staan voor een welvarende maatschappij waar toch minder mensen het breed genoeg hebben om in de eerste levensbehoefte (voeding) zichzelf te kunnen voorzien? Waar precies de first seconds en thirds van de driehoek zitten vind ik lastig in te schatten omdat alles een begin van een gedachte of inspiratie stroom kan zijn. Dat valt niet echt binnen het traditionele boomdenken.

Bronnen

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5222568/consumentenbond-betere-aanpak-voor-gezonder-eten
https://avans.libguides.com/c.php?g=688347&p=4928950&preview=5ee06e1529dc38ecc1320f64a5bf3232



DOSSIEROPDRACHT 6B

Kies een van de korte teksten van Barthes uit het boekje ‘Mythologies’.

Zij die inzicht heeft

Nummer de vier stappen in de tekst zodat je goed ziet hoe Barthes dat doet.

Perspectieven



Kies een beeld dat je aan een semiotische analyse onderwerpt.


Dit beeld analyseer je volgens de theorie van Barthes, waarbij je alle vier de stappen uitgebreid beschrijft. Kies hiervoor een beeld dat gelaagd is, zoals een foto, een still uit een (animatie)film of een kunstwerk.

Primaire denotatie

Objectieve kenmerken: je kan zien dat de jongen in het midden dronken gevoerd wordt door 3 andere mensen. De acteurs hebben een middelbare schoolleeftijd en het is duidelijk Nederlands.

Secundaire denotatie

Intersubjectief antropologisch: Door de vlaggetjes kan je zien dat dit een feest moet voorstellen. Samen met het barbecue spul op de tafel. Daarnaast zie je ook een hond die van de tafel weg loopt en een soort houten gebouw waar ze in zitten.

Primaire connotatie

Cultureel: sociaal gezien mogen andere mensen tegen hun zin niet dronken gevoerd worden. De hoofdrolspeler in deze film wil het ook helemaal niet. Maar omdat de groep een grotere macht heeft drukken ze het er wel door zodat hij uiteindelijk niet meer voor rede vatbaar is.

Secundaire connotatie

Alcohol is voor mij iets wat overkomt als een soort gif of verdoving voor het lichaam om maar even niet te hoeven voelen. Als iemand dit nuttigt moet diegene dat bewust doen en niet omdat het gedwongen wordt. Deze film gaat me aan het hart omdat ik zelf op de basis en middelbare school in een pest situatie heb gezeten. Pesten gaat altijd over de onzekerheid of pijnpunten van anderen aan het licht te brengen zodat de Pester niet zelf naar zijn eigen onzekerheid of gevoel hoeft te kijken.

Bronnen

https://www.netflix.com/watch/70300521?trackId=14170287&tctx=2%2C1%2C899a94ca-d2fa-409a-826a-4c2a302fb515-6678540%2Cd4347b41-a4b7-4632-948a-fbc003f2998e_87052037X3XX1622834492993%2C%2C
Boek: Mythologieën - Roland Barthes - vertaling 2002