Normen en Waarden

1. Kies een artikel uit de krant of uit een opinietijdschrift dat je interessant vindt.

https://www.partijvoordedieren.nl/standpunten/bio-industrie-vee-industrie



2. Analyseer welke normen in het artikel zichtbaar worden en welke waarden eronder liggen.



3. Je maakt een scan of screenshot o.i.d. van het artikel, markeert in de tekst waar je ziet dat er sprake is van een bepaalde waarde en mogelijke normen. In de kantlijn schrijf je erbij om welke waarden het gaat.

- Empathie, duurzaam, behulpzaam, betrokkenheid en toewijding.
- Efficiënt en nauwkeurigheid.
- Traditie, tolerantie en duurzaamheid.
- Volharding en volgzaamheid.
- Duurzaamheid, vooruitstrevendheid en oplettendheid. - Gelijkheid/ongelijkheid, kapitalisme, bevlogenheid.
- Betrokkenheid, actief zijn, zorgzaamheid, gezondheid, hulpvaardigheid en milieubewustheid.
- Milieubewustheid, solidariteit, behulpzaamheid, duurzaamheid, macht, toewijding en zakelijkheid.


4. Bij de illustratie(s) geef je aan hoe je kunt zien om welke waarde het draait.

- Ongelijkheid, traditie, bevlogenheid, efficiëntie, gehoorzaamheid, macht, niet-transparant/transparant,
volharding, volgzaamheid en zorgvuldigheid.
- Ongelijkheid, traditie, bevlogenheid, efficiëntie, gehoorzaamheid, macht, niet-transparant/transparant,
volharding, volgzaamheid en zorgvuldigheid.
- Ongelijkheid, traditie, bevlogenheid, efficiëntie, gehoorzaamheid, macht, niet-transparant/transparant,
volharding, volgzaamheid en zorgvuldigheid.
- Ongelijkheid, traditie, bevlogenheid, efficiëntie, gehoorzaamheid, macht, niet-transparant/transparant,
volharding, volgzaamheid en zorgvuldigheid.


5. Geef aan welk(e) principe(s) volgens jou ten grondslag liggen aan de door jou gemarkeerde normen en waarden en waarom je dat denkt. Gebruik daarvoor het schema dat Wim Le Mair heeft toegelicht in de hoorcolleges:

Binnen de ethische perspectieven wordt er veel geschreven en besproken over mensen. Omdat ik een passie heb om voor dieren en hun rechten op te komen vind ik het best lastig om ze in deze context te zetten. Wim zei namelijk dat bij utilitarisme en plichtsethiek de twee filosofen dieren niet gelijk plaatsen aan mensen. Toch hoop ik dat we ooit als maatschappij de deugdethiek ook zullen betrekken op de dieren.

Renske raadde mij aan ook het tegen argument te lezen. Zo ben ik gaan zoeken wat de boeren en gelovigen te zeggen hebben over de tradities van vlees.

De boeren

Boeren zijn het vooral niet eens met het halveren van de veestapel. (Baan, 2019). Ze willen niet halveren omdat er dan 5 miljoen minder geld zou binnen komen aan ons bruto binnenlands product. De hele landbouw en veeteelt zou 10% van de totale Nederlandse economie bevatten volgens dit artikel. Ze geven als oplossing samenwerken tussen vee en landbouw. In Friesland Overijssel en Utrecht zal dit niet lukken om de stikstof problemen neutraal te krijgen. Het klinkt meer als dat is dan hun probleem en niet de mijne. Ik denk dat dit valt onder contractualisme.

De Christenen

Vanuit de geschiedenis van het christendom eten gelovigen op as woensdag en witte donderdag 1 stevige maaltijd die ze moet vullen. Omdat vroeger vis goedkoper was dan vlees is dit een traditie geworden. De woensdag na het carnaval en 40 dagen voor Pasen. De rooms-katholieke christenen gaan tegenwoordig haring happen om het carnaval af te sluiten. (Gerards, 2016) Protestante, gereformeerde en hervormde christenen leiden alleen op as-woensdag de vasten dagen in zonder de haring.

Ik dacht dat alle christenen dit deden omdat in de Johannes 6 staat dan 5000 mensen met 5 broden en 2 vissen gevoed werden. (EO, 2004). Het lezen van deze psalm maakt me al misselijk. Traditie houdt mensen in hun gewoonte, waardoor ze wel zeggen dat ze willen veranderen maar niet handelen. Zo ontstaat Cognitieve dissonantie: Het ongemakkelijke gevoel dat ontstaat wanneer je gedrag in strijd is met je normen en waarden, of wanneer je wordt geconfronteerd met feiten die niet overeenkomen met wat je gelooft. (Groot, 2017) Ik denk dat dit valt onder het utilitarisme.

Bronnen

Baan, W. (2019, 12 18). Landbouw congres 2019. Opgehaald van Bouren Business: https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885090/halveren-veestapel-kost-minstens-5-miljard
EO. (2004). Johannes 6. Opgehaald van EO - Bijbel: https://bijbel.eo.nl/bijbel/johannes/6
Gerards, C. (2016, 10 2). Op vleesloze Aswoensdag mag haringhappen wel. Opgehaald van De gelderlander: https
://www.gelderlander.nl/carnaval/op-vleesloze-aswoensdag-mag-haringhappen-wel~a938b2d8/?referrer
=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F#:~:text=Volgens%20het%20laatste%20kerkelijk%20wetboek
,in%20ieder%20geval%20geen%20vlees.&text=Geen%20vlees%20dus%2C%20maar
Groot, B. d. (2017, 07 12). Cognitieve Dissonantie. Opgehaald van Blog: https://brendadegroot.com/cognitieve-dissonantie-en-veganisme/